Gorczyca, olejek lawendowy oraz liście prawoślazu – trzy różne substancje i jedno wielkie zastosowanie

Medycyna niekonwencjonalna to nie tylko akupunktura, czy masaże. W wielkiej mierze znajdują się w niej setki ziół oraz ich działanie, które wywiera bardzo pozytywny wpływ na organizm. O metodach zwalczania ukąszeń i ich negatywnych skutków można by rozwodzić się godzinami.

Najprościej jest oczywiście skorzystać z gotowych preparatów, które oferują apteki, czy nawet sklepy stacjonarne z podobnymi artykułami. Nie zawsze jednak jest tak, że akurat w momencie ugryzienia jesteśmy w stanie udać się do takiego sklepu bądź nie istnieje sposobność, jakim jest ich zwyczajne funkcjonowanie. Ugryzienia charakteryzują się także tym, że kojarzone są z miejscami niemiejskimi, a raczej zalesionymi terenami, które oddalone są znacznie od dżungli wysokich wieżowców i sklepów całodobowych.

Często spotykany problem na biwakach, wyjazdach, ogniskach i innych. W momencie takiego problemu ludzie zwyczajnie nie wiedzą co robić. Pozostawiają dolegliwość do czasu powrotu do komfortowych warunków.

Mało osób zdaje sobie sprawę z dobrodziejstw natury, które łatwiej jest znaleźć w surowych warunkach niż specjalistyczny spray na ukąszenia. Świetnymi przykładami są wymienione wyżej rośliny i substancje, dzięki którym z łatwością pozbędziemy się niechcianego uczucia dyskomfortu:

  • Gorczyca kojarzona jest z ziarnami. Pytanie więc: w jaki sposób ma pozytywnie oddziaływać na ukąszenia? Bowiem jest to substancja używana w tym zastosowaniu od wieków – musi więc działać choćby w niedużej mierze.

    Jak się jednak okazuje, rozkruszone ziarna gorczycy, które później kładzie się na ukąszenia – wykazują właściwości przeciwzapalne. Warto więc po nią sięgnąć, a w przypadku jej nieposiadania, zaleca się również:

  • Olejek lawendowy, który nie tylko jest substancją przeciwzapalną, ale także działa w formie unicestwienia świądu i zmniejsza powstały, nieprzyjemny obrzęk. Podobnie działają także liście prawoślazu, które dodatkowo koją ból, dzięki swojej formie – czyli zblendowanych liści, tworzących jednolitą maź.

.